Onderbroekenlol met Herman in een bakje geitenkwark
- At augustus 02, 2019
- By Rudolf
- In Cabaret
- 0
Het is een viermans-groep en heet Herman in een bakje geitenkwark. Ze maken fysiek cabaret met a-capella zingen. Gemakshalve heet hun laatste show ‘Herman in een bakje geitenkwark 2’. Een hilarische show met knap geconstrueerde liedjes over ongemakkelijke situaties, en komische acts.
Vossius Gymnasium
Een kennismaking. De heren (Benny van der Bijl, Polle Vrienten, Rob Veugelaers en Rein Mulder) kennen elkaar van de middelbare school, het Vossius Gymnasium in Amsterdam. ,,Ik was vijftien toen ik bij Rob en Polle in de klas kwam”, legt Rein Mulder uit. ,,Benny zat een jaar hoger. Bij toeval kwamen we een keer bij elkaar en bleken ieder voor zich een beetje te zingen.”
Op een open podium van school zongen ze a-capella vocale muziek geïnspireerd op de Comedian Harmonists en liedjes uit films als de ‘Sound of Music’. Ook imiteerden ze bijvoorbeeld computerspelgeluiden. Omdat andere schoolbandjes pseudo-interessante namen verzonnen bedachten ze een anti-naam: Herman in een bakje geitenkwark.
Na hun middelbareschooltijd ging Mulder film- en televisiewetenschappen studeren aan de UVA en de anderen gingen naar het conservatorium. Intussen traden ze overal en nergens op. In 2011 werden de ‘Hermannen’ door SBS6 uitgenodigd voor de talentenjacht voor a-capella zangroepen ‘Sing Off’. ,,We wilden eigenlijk niet meedoen.” Toch deden ze auditie. ,,Het programma flopte gigantisch. Maar wij hebben er qua televisie-ervaring super veel aan gehad.
stille momenten
Sommige mensen die later bij ons in het theater kwamen kennen ons nog steeds daarvan.” Omdat ze tijdens optredens alleen maar liedjes zongen en zich in de stille momenten tussendoor ongemakkelijk voelden gingen ze grappen maken. ,,Toen rolden we langzaam het theatercircuit in. Onze eerste avondvullende theatervoorstelling was in 2012 en die voorstelling hebben we tweeënhalf jaar gespeeld.”
Hun eerste twee shows ‘Herman in een bakje geitenkwark’ zitten vol met hilarische lichtelijke absurdistische scenes. ,,Toch zijn er grote verschillen tussen de eerste show en de tweede. De eerste had meer muziek en nu in de tweede zit meer acteren. De humor is wel hetzelfde gebleven.”
Mulder vertelt dat achter de scènes met onderbroekenlol meer schuilgaat. ,,We gebruiken wel gekke zinnen en woorden in scenes en liedjes, maar als je goed luistert zit daar dan van alles in verstopt. Bijvoorbeeld hoe moeilijk mensen met elkaar omgaan, zoals in het lied ‘De tieten van mijn tante’. Het gaat erover dat ik per ongeluk haar en mijn oom bloot heb gezien. Dat is dan een ongemakkelijke situatie die we met een blues zingen. Het publiek moet dan hard lachen en is ontroerd. Dat vind ik geweldig.”
www.geitenkwark.nl