Coachgesprek in een museum!


Via een sessie ‘Kunst en een goed gesprek’ begeleid ik mensen tot het komen van inzichten.

Als kunst- en cultuurliefhebber weet ik als geen ander dat kunst mensen uitnodigt om te verbinden: kunst brengt allerlei gedachten en emoties naar de voorgrond. Zo kun je je bij het zien van een toneeldrama of een film identificeren met een hoofdpersoon en je verliezen in het verhaal. Het beluisteren van muziek ontspant, biedt troost en zet je brein aan tot creatieve activiteit.

In een museum kom je tot andere gedachten en emoties. Schilderijen en beelden bekijken in een museum is vrijblijvend: je hebt niet de afspraak dat je moet zitten, vind je een schilderij mooi dan blijf je langer kijken, en is het niks, dan ga je naar een volgend kunstwerk. Toch is er meestal een bepaald werk dat iets met je doet. Het roept een sterke emotie of gedachte op. Je associeert een schilderij met de staat waarin jij op dat moment verkeert. Dat moment kent een eigen verhaal dat jij zelf invult.

Zomer van Henk Chabot

Een voorbeeldmoment

In het Singer museum in Laren stond ik samen met een willekeurige vrouwelijke museumbezoeker te kijken naar het schilderij ‘Zomer’ van de kunstenaar Henk Chabot (1894-1949) (zie afbeelding). Ze reageerde verbaasd op het schilderij en ze vertelde mij dat Chabot dit kleurrijke schilderij na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog had geschilderd. De vrouw herinnerde zichzelf de bevrijding: dat ze van de Amerikaanse soldaten chocola kreeg en dat ze van haar vader moest vragen of ze ook sigaretten bij zich hadden. Er kwam een heel gesprek op gang. Het schilderij gaf haar een mooie herinnering en ik vond het fijn dat ze die met mij wilde delen.

Al jarenlang interview ik als cultuurjournalist tientallen mensen per jaar. De meesten zijn werkzaam in de wereld van de kunst en cultuur, maar ook in het bedrijfsleven. Velen spreken vol liefde over hun werk. Maar soms, als het gesprek dieper gaat, dan gaat het ook over hun onzekerheden. Over het feit dat ze niet genoeg opdrachten hebben en te weinig waardering krijgen voor hun werk. Voor sommigen is dat een probleem, wat altijd op de achtergrond speelt.

Beren 

Wil jij je eens praten over dingen die je dwars zitten? Kan ik je helpen met een gesprek van mens tot mens? Even praten over de beren op je weg – waarvan ik je meteen kan zeggen dat die er eigenlijk niet zijn! Zit je vast in je creatieve werkproces? Of sta je voor een belangrijke beslissing en vraag je je af: hoe nu verder? Laat je afleiden en inspireren door mooie schilderijen en kom met mij in gesprek.
Ik kan goed luisteren en wellicht kan ik je wat inzichten geven.

‘Kunst en een goed gesprek’ is voortgekomen uit de 3 Principes-opleiding tot facilitator die ik heb gevolgd in 2019. Een goede aanvulling op mijn life-coach opleiding (NHA). Wil je meer weten over de levenservaring filosofie van de 3 Principes? Dan verwijs ik je graag naar de uitleg van coach Eline Sluys.

Kennismaken 

Het Singer Museum in Laren vind ik al jaren een prachtig museum en daar mag ik graag afspreken. Ook in ieder ander museum wil ik afspreken. Dat kan zelfs online! Wil je met me kennismaken? Benader mij vrijblijvend en mail je gegevens naar: info@diversityathome.nl. Voor meer informatie over mij kun je kijken op LinkedIn

Copyright © Dandelion by Pexeto